Přísady

  • 180 ml čistého pomerančového džusu (ne z koncentrátu)
  • 120 ml sušených borůvek
  • 120 ml sušených brusinek
  • 120 ml celozrnné mouky
  • 240 ml ovsa pro rychlou přípravu
  • 2 lžíce pšeničných klíčků
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky kypřícího prášku
  • ¼ lžičky soli
  • 75g másla, pokojové teploty
  • 60g hrnku hnědého cukru, baleného
  • 1 velké vejce
  • 60 ml medu
  • ½ lžíčky čistého vanilkového extraktu
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • 240 ml kešu oříšků, opražených, hrubě nasekaných
  • 120 ml strouhaného neslazeného kokosu, opraženého
  • 120 ml dýňových semínek, pražených
  • 120 ml sunečnicových semínek, pražených

Příprava:

Předehřejte troubu na 160ºC. Do nádoby na pečení dejte pečící papír a potřete lehce máslem.

V menším hrnci přiveďte pomerančový džus do varu. Když se vaří, tak přidejte sušené borůvky a brusinky, snižte teplotu na středně vysokou a povařte po dobu jedné minuty. Vypněte a nechte odstát pár minut. Proceďte šťávu z plodů a nechte stranou džus a lesní plody vychladnout.

V misce smíchejte máslo a cukr a rozšlehejte mixérem střední rychlostí, dokud není směs hladká, asi 2 minuty. Přidejte vejce a šlehejte, dokud není dobře promíchané. Přidejte med, přeceděný pomerančový džus, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a promixujte do hladka. Potom opakujte po přidání ovse, mouky, pšeničných klíčků, soli, jedlé sody a kypřícího prášku. Mixujte než je vše promíchané a poté přidejte ovoce a ořechy. Míchejte, dokud se vše nepromísí.

Rozprostřete do nádoby na pečení a pečte přibližně 30 až 35 minut, dokud není vršek zlatavě hnědý. Nechte vychladnout v pánvi na mřížce. Až směs vychladne, pomocí pečícího papíru ji přemístěte na prkýnko. Nakrájejte tyčinky na požadovanou velikost a uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.